Festiwal Smaku „Wielkanocny” |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisany przez Administrator | |||
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe, w dniu 17 kwietnia br. w Zajeździe Kama – Kowalski w Skępem, zorganizowała Festiwal Smaków „Wielkanocnych”, dla mieszkańców z gmin przynależnych do Stowarzyszenia. Panie przygotowały smaczne i sprawdzone potrawy regionalne. Gminę Lipno reprezentowały przedstawicielki z 5 Kół Gospodyń Wiejskich, które aktywnie włączyły się w imprezę przygotowując swoje specjały.
Zbytkowo: Pani Danuta Śliwińska, Pani Seweryna Jabłońska, Pani Wanda Politowska i Pani Marta Wiśniewska - w ich wykonaniu był prezentowany pasztet z gęsiny z konfiturą z czerwonej cebuli (nagrodzony w konkursie publiczności), Łochocin: Pani Maria Dobrowolska - przygotowała kruche babeczki i jaka wielkanocne fantazyjnie ułożone w skorupce z melona na którym wyrzeźbiła róże, Trzebiegoszcz: Pani Agnieszka Bedyk, Pani Monika Kiełkowska - zaprezentowały ziemniaczanego „Brandosa” , Ostrowite: Pani Dorota Winnicka dowiozła wiosenną sałatkę, natomiast Pani Barbara Mosakowska - bigos z owocami jałowca, Wierzbick: Panie Elżbieta Lendecka, Pani Irena Nowakowska, Pani Zofia Kużmińska, Pani Krystyna Toczyska i Pani Grażyna Wenderlich – przygotowały „Bigos” Królewski. Na wspólnym stole były wystawione przeróżne potrawy, które można było skosztować. Organizatorzy z LGD zadbali by wszyscy autorzy potraw byli nagrodzeni upominkami (komplet pościeli) i pamiątkowymi dyplomami. Miłym akcentem festiwalu była część artystyczna przygotowana przez dzieci i młodzież ze szkół z gminy Skępe i wytępy zespołu „Browar”, który muzyką i śpiewem świetnie bawił gości. Było bardzo miło. Przedstawiam Państwu przepis wyróżnionej potrawy. Pasztet smaczny ale konfitura – rewelacja. Konfitura z czerwonej cebuli (pyszna polecam) 1kg cebuli czerwonej 0,5 szkl. cukru ¾ szkl. czerwonego słodkiego wina ¼ szkl. Porto ¼ szkl. octu winnego z czerwonego wina sól, pieprz (do smaku), olej do smażenia Robota Cebulę smażyć na oleju do miękkości. Dodać cukier oraz wina i smażyć aż cały płyn wyparuje a cebula będzie miękka. Na koniec dodać ocet i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Konfitura będzie gotowa jak cały płyn wyparuje. (AK)
|